Prijavi se
Lance Armstrong: Největší podvodník v historii sportu, nebo cyklistická legenda?

Lance Armstrong: Najveća varalica u povijesti sporta ili legenda biciklizma?

Lance Armstrong jedna je od najpoznatijih i najkontroverznijih osoba u svjetskom sportu. Ovaj bivši profesionalni biciklist imao je sportske uspjehe koji su nadmašili ičije najluđe snove. No prije toga morao je pobijediti u borbi s rakom, a ta su ga iskustva navela da pokrene zakladu koja nastavlja pomagati ljudima sa sličnim sudbinama. Nakon uspješnog liječenja vratio se natjecateljskom biciklizmu i osvojio sedam naslova Tour de France zaredom. Tijekom njegove karijere spekuliralo se o zlouporabi lijekova za poboljšanje učinka. Armstrongova želja za pobjedom bila je bez presedana, no je li doista otišao tako daleko?

Je li djetinjstvo bilo temelj njegove natjecateljske prirode i želje za pobjedom po svaku cijenu?

Lance Armstrong rođen je 18.9.1971. u američkoj saveznoj državi Texas kao Lance Edward Gunderson. Njegova mlada majka Linda (17) ostala je sama i brinula se o dječačiću nakon što se rastala od Lanceovog biološkog oca. Ali nisu dugo ostali sami. Linda se udala za Terryja Armstronga koji je tada formalno usvojio Lancea. S usvojiteljem nije imao najtopliju vezu. Terryjev odgoj temeljio se na oštroj disciplini i nesrazmjernom fizičkom kažnjavanju. Kasnijih godina Terry je priznao da je možda bio upleten u složenost Lanceova lika, ali također smatra da je njegov odgoj odigrao ulogu u njegovom neviđenom uspjehu. Lance se uvijek divio svojoj majci i ona mu je cijeli život bila najveća podrška.

Djetinjstvo Lancea Armstronga
Slika s bikeradar.com

Za Lancea sport je predstavljao bijeg od stvarnosti

Lance je odrastao u gradu Plano koji se nalazi otprilike negdje usred države Texas. Najpopularniji sport ovdje je bio nogomet koji mladi Armstrong nije baš volio pa je neprestano tražio aktivnost koja će mu donijeti nešto više. Ubrzo je otkrio strast prema sportovima izdržljivosti. Počeo je trčati, kasnije je dodao plivanje, a nakon što mu je majka kupila prvi bicikl, na red je došao triatlon. On je spoj svih Lanceovih omiljenih sportskih aktivnosti – plivanja, vožnje bicikla i trčanja.

U mlađim godinama postizao je uspjeh za uspjehom u sportu izdržljivosti. Čak mu se obratila i klinika koja se bavi sportskom dijagnostikom, a Lance je izmjerio fenomenalnu vrijednost VO2max. To je pokazatelj učinkovitosti korištenja kisika, što je apsolutno neophodno za sportove izdržljivosti. Bilo je to 84 mililitara kisika po kilogramu tjelesne težine u minuti, što odgovara vrijednosti tipičnoj za vrhunski treniranog sportaša.

Kad je nakon triatlona prešao na biciklizam, ubrzo je počeo pobjeđivati mnogo iskusnije natjecatelje. 1989. godine američka nacionalna biciklistička federacija (SAD biciklizam) obratila mu se s ponudom suradnje, a to mu je otvorilo vrata u svijet biciklizma. Godine 1992. stigao je na svoje prve Olimpijske igre. Iako tamo nije zablistao, privukao je pozornost Motorolinog profesionalnog biciklističkog tima. U njihovoj uniformi vozio je na prvom Tour de Franceu i od tada je nizao pobjedu za pobjedom.

Možda će vas zanimati i ovi proizvodi:

O svojoj ljubavi prema biciklizmu rekao je sljedeće:

“Biciklizam je toliko težak, patnja je toliko intenzivna da je apsolutno katarzična. Bol je toliko duboka i snažna da vam se zavjesa spusti na mozak.”

“Netko me jednom pitao kakvo mi je zadovoljstvo bilo toliko dugo voziti bicikl? Zadovoljstvo? Rekao sam. Ne razumijem pitanje. Nisam to učinio radi zadovoljstva. Učinio sam to radi boli.”

Lance Armstrong i biciklizam
Slika s cnn.com

Njegove sportske performanse su se povećale, ali onda je uslijedio težak udarac.

Lance je 1996. godine počeo patiti od zdravstvenih problema. Prvo se morao povući iz utrke zbog stanja pluća koje je uključivalo iskašljavanje krvi i bol u testisima. Ubrzo nakon 25. rođendana dijagnosticiran mu je uznapredovali rak testisa. Također se proširio na pluća, trbuh, limfne čvorove i mozak. Lance je morao proći intenzivno liječenje koje je uključivalo nekoliko operacija i kemoterapiju. To mu je bilo najgore doba u životu, ali nikada nije prestao nadati se povratku sportu. Kad je bilo moguće, vozio je bicikl i učinio sve što je mogao da se što prije izliječi i vrati utrkama. Unatoč tome što su mu liječnici dali samo četrdeset posto šanse za oporavak, njegovo liječenje uspješno je prekinuto 1997. Nakon svega što je prošao, pokrenuo je zakladu za širenje svijesti o raku i pomoć ljudima sa sličnim sudbinama.

Lance Armstrong je pobijedio rak
Slika s images.squarespace-cdn.com/

Nakon raka vratio se jači nego ikad

Uspješno liječenje omogućilo mu je povratak profesionalnom biciklizmu. Ubrzo je potpisao ugovor s timom U. S. Postal Service i ubrzo je uslijedio njegov povratak utrkama. Cilj mu je bio pobijediti na najprestižnijem dijelu utrke Tour de France. A kada je to i učinio 1999. godine, rekao je:

“Nadam se da će ovo poslati fantastičnu poruku svima koji su to preživjeli širom svijeta. Možemo se vratiti na ono što smo bili prije – pa čak i bolji.”

Na ovaj ogromni uspjeh uspio je nadovezati još njih šest. Nakon toga se povukao iz sporta, a priča o nesalomljivom sportašu mogla bi završiti bajkom. No, u godinama koje su uslijedile, bilo je mnogo nagađanja oko toga je li Armstrong u tim nevjerojatnim podvizima sebi pomogao dopingom.

Lance Armstrong pobjednik Tour de Francea
Slika s nytimes.com/

Navodi o dopingu su s vremenom potvrđeni

U tom je pogledu 2010. godina bila prekretnica, kada je Armstrongov bivši suigrač Floyd Landis počeo govoriti o zlouporabi dopinga u timu U.S. Postal Servicea. Na temelju ovih tvrdnji pokrenuta je pravosudna mašinerija za rješavanje slučaja Lance Armstronga i cijelog njegovog tima. 2012. godine Američka antidoping agencija zaključila je da je doping bio rasprostranjen unutar tima. Postal Service je koristila doping u mjeri koja prethodno nije zabilježena u povijesti sporta.

Kao rezultat toga, Lance je izgubio većinu svojih trofeja, uključujući sedam titula na Tour de Franceu i brončanu olimpijsku medalju iz 2000. godine. Također mu je doživotno zabranjen biciklizam i drugi sportovi koji provode natjecanja prema antidoping pravilima. Armstrong je u početku demantirao sve tvrdnje da je koristio zabranjene tvari, no u poznatom intervjuu s Oprah Winfrey 2013. godine priznao je sve.

Lance Armstrong i Oprah Winfrey
Slika s juliareviewstv.blogspot.com/

Čak se ni nakon doping afere Lance Armstrong nije potpuno povukao iz javnog života. Ima dva podcasta, dijeli svoj život na društvenim mrežama, a nedavno je objavio dokumentarac o sebi u kojem je glumio. Nagađanja o njegovim nepoštenim postupcima tijekom utrka ni danas nisu zamrla. Njegovi tadašnji suparnici istaknuli su prije nekog vremena da je Lance možda također koristio tehnički doping, poput korištenja motora ugrađenog u njegov bicikl.

Kako vam se čini priča o Lanceu Armstrongu? Je li vam on na neki način inspiracija ili zaslužuje samo kritiku? Podijelite svoje komentare s nama. A ako vam se članak svidio, ne zaboravite ga podijeliti sa svojim prijateljima.

Izvori:

[1] Encyclopedia of World Biography. Lance Armstrong Biography. – https://www.notablebiographies.com/news/A-Ca/Armstrong-Lance.html

[2] Encyclopedia Britannica. Lance Armstrong, Biography, Tour de France, Doping, & Facts. – https://www.britannica.com/biography/Lance-Armstrong

[3] Lance Armstrong Biography. Cyclist – https://www.ducksters.com/sports/lance_armstrong.php

[4] MARCA. Is Lance Armstrong the Biggest Cheater in Sporting History?. – https://www.marca.com/en/more-sports/2021/04/12/6074aa5ae2704e6b438b4573.html] Wikipedia.Lance Armstrong. [https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Lance_Armstrong&oldid=19824639