Ostali minerali

Ostali minerali su anorganske hranjive tvari neophodne za naše zdravlje. Čine otprilike 4% tjelesne težine čovjeka. Njihova točna količina u organizmu je individualna, u ovisnosti od dobi, tjelesne težine, spola i drugih faktora. Nedostatak minerala u organizmu može uzrokovati anemiju, dijabetes ili pretilost, ali može imati ujecaj i na izgled kose, kože ili noktiju.

 Prikaži više

Minerali se dijele u dvije glavne skupine. Prva su makroelementi koji su tijelu potrebni u većim količinama. Druga skupina su mikroelementi, dakle elementi u tragovima koji su čovjeku potrebni samo u maloj količini. Osim ovih makroelemenata i mikroelemenata u našem se tijelu nalaze također ultra elementi u tragovima.

   

Mineralni makroelementi

Mineralni makroelementi su mineralne tvari kojima je potrebno opskrbljivati tijelo u velikim količinama. Među njih spadaju: kalcij, magnezij, sumpor, fosfor, kalij, natrij i klor.

 

Kalcij (Calcium)

Čak 99% kalcija nalazi se u kostima i zubima kako bi održavali njihovu čvrstoću i snagu, ostatak je slobodno vezan u metabolizmu. Ljudski organizam treba kalcij kako bi se mišići mogli kontrahirati, vene proširivati, a također i za ispravan prijenos nervnih impulsa. Kalcij također utječe na oslobađanje hormona i enzima koji imaju utjecaja na sve funkcije ljudskog organizma. O dovoljnom unosu kalcija trebali bi voditi računa naročito vegani i ljudi koji pate od intolerancije na laktozu.

 

Magnezij (Magnesium)

Magnezij je bitan mineral za tvorbu energije, za mišićne kontrakcije i za mineralizaciju kostiju. Doprinosi ispravnom radu metabolizma, pomaže ublažavati umor i doprinosi ispravnom radu endokrinog sustava. Magnezij utječe na zaštitu organizma od depresije. Njegov nedostatak ima utjecaj na povećanje krvnog tlaka, glavobolju i migrenu ali također i na povećanu nervozu.

 

Sumpor (Sulphur)

Ovaj mineral utječe na nokte i kosu – brine se o tome da se ne lome i da se lijepo sjaje. Sumpor štiti stanice od toksičnih učinaka teških metala, stimulira izlučivanje žuči i pomaže organizmu biti otporan na bakterije. Štiti nas od negativnih utjecaja žarenja čime usporava proces starenja.

 

Fosfor (Phosporus)

Fosfor je mineral koji pomaže održavati naše kosti zdrave. Istovremeno se brine o ispravnoj funkciji vena i mišića. Nalazi se u namirnicama bogatim proteinima, naročito u mesu, ribama, orasima i mahunama.

 

Kalij (Kalium)

Kalij se u tijelu nalazi pretežno unutar stanica, čini čak 86% njih. Kalij bi trebao biti sa natrijem u omjeru otprilike 2:1. Kada organizam gubi veću količinu tekućina potrebna mu je veća količina kalija. Ovaj mineral je važan za mnoge biokemijske procese, a kada je u organizmu nedostatak kalija dolazi do oštećenja nervne aktivnosti i rada srca.

 

Natrij (Natrium)

Važan je mineral koji omogućava prijenos živčanih podražaja i uređuje razdražljivost mišića. Neutralizira himus u tankom crijevu i pomaže tvorbi HCl (klorovodične kiseline) u sluznici želuca. Natrij je dostupan u obliku kuhinjske soli. Simptomi njegovog nedostatka su gubitak apetita i gubitak tjelesne težine. Njegov nedostatak također uzrokuje smanjenu sintezu bjelančevina i masti, umor, glavobolju, depresije i mišićne grčeve.

 

Klor (Chlorum)

Klor je mineral koji sudjeluje u održanju acidobazične ravnoteže. Zajedno s natrijem i kalijem regulira osmotski tlak krvne plazme. Klor je sastavni dio HCl koja se stvara u želucu. Ljudski organizam prima klor zajedno sa solju.

 

Mineralni mikroelementi

Među mikroelemente, dakle elemente u tragovima koji su tijelu potrebni u manjim količinama, spada cink, željezo, jod, selen, mangan, bakar, fluor, krom i dr.

 

Cink (Zincum)

Cink se smatra super hranjivom tvari koja je koncentrirana u mišićima, kostima, u koži, bubrezima, trbušnoj žlijezdi, u očima, a kod muškaraca i u prostati. Cink pomaže zacjeljivanju rana i ožiljaka, pomaže kod liječenja akni i kožnih problema. Održava ispravan rad imunološkog sustava, poboljšava probavu, rast i oblikovanje kostiju. Među simptome koji nagovještavaju njegov nedostatak spada teže zacjeljivanje rana, veća sklonost prehladama, kožni problemi, poremećaji rada jetre, a čak i pogoršan vid u polumraku.

  

Željezo (Ferrum)

Željezo je jedan od elemenata u tragovima koji u ljudskom organizmu ima nenadomjestivu ulogu. Njegova je uloga osigurati prijenos kisika iz pluća u ostala tkiva ljudskog organizma. Njegov dostatak osigurava ispravan rad imunološkog sustava. Željezo doprinosi ispravnoj promjeni tvari koja je važna za tvorbu energije. Osim toga ima važnu ulogu i u procesu dijeljenja stanica i doprinosi ispravnoj tvorbi crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina.

 

Jod (Iodum)

U organizmu se nalazi otprilike 20 do 50 mg joda, od toga gotovo 25% u štitnjači. Jod je neophodan za njen ispravan rad i također je važan za tvorbu tiroksina. Veoma se dobro apsorbira – ljudski organizam može primiti gotovo cijelih 100%. Kod nedostatka joda povećava se štitnjača i stvara se struma.

 

Selen (Selenium)

Selen je antioksidans za organizam koji se brine o tome da ljudsko tijelo raste, razmnožava se. Neophodan je za ispravan rad jetre i štitnjače, ali i za zdravu kožu, kosu i zdrav vid. Nedostatak selena nagovještava pogoršanje imuniteta, mogući nastanak raka, srčanih oboljenja, također uzrokuje kožne probleme, slabost u mišićima i umor.

   

Mangan (Manganum)

Mangan je izuzetno važan za zdrav porast i ispravnu strukturu kostiju. Pozitivno djeluje i na hrskavice i zube. Sudjeluje u obrađivanju kolesterola, aminokiselina, ugljikohidrata i nekih vitamina kojima pomaže da se bolje apsorbiraju. Mangan se nalazi naročito u morskim plodovima (oštrige, rakovi), što se tiče riba sadrže ga pastrve, štuke i grgeči. Nalazi se također u orasima, mahunama, sjemenkama (sjemenke suncokreta, lana, chia sjemenke), u integralnim proizvodima i u zelenom lisnatom povrću.

 

Bakar (Cuprum)

Bakar pomaže željezu apsorbirati se i odgovoran je za tvorbu hemoglobina. Blagotvorno djeluje na nervni sustav i ima antialergijsko djelovanje jer reducira razinu histamina. Bakar također poboljšava tvorbu pigmenta i zgrušavanje krvi. Ojačava krvne žile, kosti, tetive i nerve. Kada dođe do njegovoj nedostatka u organizmu povećava se razina kolesterola, pojavljuje se umor, kosa počne opadati i lomiti se.

 

Fluor (Fluorum)

Fluor je mineral u tragovima koji je potreban za tvorbu kostiju i zuba – zubne cakline. Štiti kosti od osteoporoze i ima pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav. Fluor utječe također na porast mišića, spojeve vezivnog tkiva, porast kože i kose. Glavni izvor fluora je pitka voda, osim toga nalazi se i u mlijeku, ribama, mesu, mahunama i u nekim vrstama povrća.

 

Krom (Chromium)

Krom se koristi za smanjenje kolesterola, kod liječenja shizofrenije, bipolarnog poremećaja i za liječenje depresije. Također se koristi za poboljšanje produktivnosti u sportu, za povećanje energije, spriječenje gubitka mentalnih funkcija koje dolaze s godinama.

 Prikaži manje

12 Proizvoda

na stranicu
Set Ascending Direction
Proizvođač
 1. GymBeam (6)
 2. NOW Foods (5)
 3. OstroVit (1)
Aroma
 1. bez okusa (1)
Pakiranje (ml)
 1. 237 ml (1)
Tablete
 1. 60 tab (1)
 2. 90 tab (1)
 3. 100 tab (1)
 4. 120 tab (1)
Color
 1. shadow (5)
 2. violet (3)
Kapsule
 1. 90 kaps. (4)
 2. 60 kaps. (2)
 3. 100 kaps. (1)
 4. 120 kaps. (1)
Forma
 1. kapsule (8)
 2. tablete (3)
 3. tekući (1)
Mješavina
 1. čist oblik (10)
 2. mješavina (2)
Vrsta proizvoda:
Etikete proizvoda
 1. Vegan (11)
Cijena
Filtriraj po
Vegetarijanski (11)
Veganski (11)
Bez glutena (12)
Bez laktoze (11)
BIO (12)
Bez GMO (11)
Bez vještačkih zaslađivača (7)
Bez plastičnog pakovanja (12)
Bez aspartama (12)
 1. Selén 200 mcg - NOW Foods
  Selen 200 mcg - NOW Foods
  100%
  100 % (5)
  12,90KM
 2. Draslík - GymBeam
  Kalij - GymBeam
  95%
  95 % (32)
  11,50KM
 3. Cink Pikolinat 50 mg - NOW Foods
 4. Krom pikolinat - GymBeam
  Krom pikolinat - GymBeam
  92%
  92 % (66)
  Od 8,50KM
 5. Selenium - GymBeam
  Selenium - GymBeam
  97%
  97 % (34)
  10,50KM
 6. Ekstrakt Joda iz Alge Kelp - GymBeam
  Ekstrakt Joda iz Alge Kelp - GymBeam
  97%
  97 % (9)
  13,90KM
 7. Boron - GymBeam
  Bor – GymBeam
  100%
  100 % (6)
  8,50KM
 8. Copper bisglycinate - GymBeam
  Bakrov bisglicinat - GymBeam
  100%
  100 % (3)
  12,90KM
 9. Bor 3 mg - NOW Foods
  Bor 3 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (2)
  13,90KM
 10. Kalijev glukonat 99 mg - NOW Foods
  Kalijev glukonat 99 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (1)
  16,90KM
 11. Potassium - OstroVit
  Kalij - OstroVit
  76%
  76 % (5)
  9,50KM
 12. Tekuće Željezo - NOW Foods
  Trenutno nije raspoloživo

12 Proizvoda