Željezo

Željezo je bitna mineralna tvar koja osigurava pravilan transport kisika iz pluća u druga tkiva ljudskog tijela. Doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina, pigmenta crvene krvi čija je uloga distribucija kisika u tijelu. Željezo pomaže u pravilnom metabolizmu važnom za proizvodnju energije, a također doprinosi funkciji imunološkog sustava. Uz to, smanjuje iscrpljenost i osjećaj umora te igra važnu ulogu u procesu diobe stanica.

 Prikaži više

Preporučena dnevna doza željeza je 8 mg za odrasle muškarce i 18 mg za odrasle žene, a trudnice bi trebale uzimati do 27 mg željeza. Međutim, ove predložene vrijednosti mogu varirati, na primjer, ovisno o tjelesnoj aktivnosti, jer je gubitak željeza izravno povezan s izgubljenim znojem. Stoga može postojati nedostatak željeza, što može dovesti do anemije, probavnih smetnji, umora ili gubitka kose. Rizične skupine uglavnom su djeca, mladi i žene koje tijekom menstrualnog ciklusa gube željezo. Stoga je važno nadomjestiti nedostatak željeza u prehrani u obliku dodataka prehrani, poput željeza  u obliku kapsula.

Glavni izvori željeza uključuju mahunarke, govedinu, špinat, mliječne proizvode i orašaste plodove. Međutim, tijelo teže apsorbira željezo iz biljnih izvora nego željezo iz životinjskih izvora. Stoga čak ni vegani ne bi smjeli zaboraviti unositi dovoljno željeza iz hrane ili dodataka prehrani. U ovoj ćete kategoriji pronaći i kompleks željeza koji je pogodan za vegane, a sadrži kombinaciju željeza, cinka, vitamina C i folne kiseline.

 Prikaži manje

5 Proizvoda

na stranicu
Set Ascending Direction
Proizvođač
 1. GymBeam (3)
 2. NOW Foods (2)
Aroma
 1. bez okusa (2)
Pakiranje (ml)
 1. 237 ml (1)
Color
 1. shadow (4)
Kapsule
 1. 120 kaps. (3)
 2. 90 kaps. (1)
Forma
 1. kapsule (3)
 2. tablete (1)
 3. tekući (1)
Mješavina
 1. čist oblik (4)
 2. mješavina (1)
Vrsta proizvoda:
Etikete proizvoda
 1. Vegan (5)
Cijena
Filtriraj po
Vegetarijanski (5)
Veganski (5)
Bez glutena (5)
Bez laktoze (5)
BIO (5)
Bez GMO (4)
Bez vještačkih zaslađivača (3)
Bez plastičnog pakovanja (5)
Bez aspartama (5)
 1. Željezo kompleks - GymBeam
  Željezo kompleks - GymBeam
  96%
  96 % (28)
  15,50KM
 2. Željezo kelat - GymBeam
  Željezo kelat - GymBeam
  90%
  90 % (2)
  12,50KM
 3. Željezo - GymBeam
  Željezo - GymBeam
  98%
  98 % (66)
  9,50KM
 4. Željezo 18 mg - NOW Foods
  Željezo 18 mg - NOW Foods
  100%
  100 % (2)
  14,90KM
 5. Tekuće Željezo - NOW Foods
  Trenutno nije raspoloživo

5 Proizvoda