Vitamini

Vitamini jesu neophodni za pravilno funkcioniranje cijelog organizma, a njihova je uloga dopuniti nutritivni jaz između vitamina i minerala u prehrani. Ove praznine prouzročene su nedovoljnom prehranom ili stresom s fizičkog i mentalnog opterećenja. Prednost njihove suplementacije je da jesu dozirane i tijelu tako dodaju točan iznos koji mu treba. U ovoj kategoriji možemo pronaći multivitamini - kompleksne vitamine, vitamin C, vitamin D, multimineral, minerale, ZMA i ZMB, kao i omega masne kiseline.

Vitamini

Vitamini su neophodni za ispravno djelovanje metabolizma, podršku imunološkom sustavu i općeg zdravlja organizma. Hipovitaminoza, dakle nedostatak vitamina, može prouzročiti ozbiljna srčana oboljenja, pa čak i smrt. S druge strane, niti hipervitaminoza, dakle prekomjerna količina vitamina, nije korisna za organizam, ali upasti u ovo stanje gotovo je nemoguće.

Vitamini se mogu podijeliti u dvije osnovne skupine:

 • Vitamini topljivi u vodi - B i C
 • Vitamini topljivi u masti - A, D, E, K


Najpoznatiji vitamini topljivi u vodi

Vitamin C

Vitamin C, nazivan i askorbinska kiselina, vjerojatno je najpoznatiji od svih vitamina. Njegova funkcija je zaštita tjelesnog tkiva, sposobnost obrane organizma, regulacija metabolizma aminokiselina, razgradnja kolesterola i mnogo drugih. Konzumacijom vitamina C kao dodataka prehrani tijelo prima potrebnu dnevnu dozu, stoga nije moguće predozirati se njime. Nedostatak vitamina C često se manifestira krvarenjem desni, ispadanjem kose, nesanicom ili smanjenim performansama. 


Vitamin B

Vitamin B je zapravo grupa vitamina koju tvore vitamini B1 do 17. Njihova glavna uloga je podržati imunološki sustav i smanjiti stres. K tome, olakšavaju fizičku aktivnost, služe kao prevencija protiv ekcema i podržavaju pravilnu aktivnost pamćenja. Sve B vitamine naći ćemo u B-kompleksu koji osim toga sadrži i folnu kiselinu, kolin i inozitol. Nedostatak vitamina B može uzrokovati probleme s kožom, probavne poteškoće i nesanicu.

Vitamin B1, koji se naziva i tiamin, bio je prvi vitamin pronađen u ovoj vitaminskoj grupi. Kod ovog vitamina vrijedi to da čim višu dozu ugljikohidrata unesemo, tim više ga trebamo dopunjavati jer upravo on pretvara ugljikohidrate u energiju. Tijelo može odjednom obraditi samo 30 mg vitamina B1, stoga ga treba kontinuirano dopunjavati. Nedostatak vitamina B1 može prouzročiti bolest živčanog sustava poznatu pod nazivom beri-beri.

Vitamin B2, također poznat kao riboflavin, smatra se vitaminom rasta. Ima sposobnost utjecaja na metabolizam energije i željeza. Do njegovog obezvrjeđenja dolazi djelovanjem svjetlosti. Znanstveno je dokazano da njegov nedostatak povećava sklonost anemiji.

  

Vitamin B3 najstabilniji je od vitamina grupe B. Također je nazivan i nikotinska kiselina ili niacin. Njegov nedostatak pojavljuje se rijetko, ali može rezultirati anemijom ili bolešću s nazivom pelegra.Vitamin B3 se također može koristiti i u kozmetičkoj industriji.

 

Vitamin B6, isto kao i vitamin B2 gubi svoje učinke utjecajem svjetlosti. Poznat je i pod nazivom piridoksin. Sudjeluje u metabolizmu aminokiselina i pomaže u zaštiti stanica od genetske mutacije. Na njegove količine utječe pijenje alkohola, pušenje ili tablete za kontracepciju.

 

Vitamin B9, ili folna kiselina, ima veliki značaj posebice za trudnice u embrionalnoj fazi razvoja fetusa. Njegov nedostatak može prouzročiti čak i pobačaj ili prerano rođenje djeteta. Tijelo zna iskoristiti ovaj vitamin samo u kombinaciji s vitaminom B12.

Vitamin B12 bio je iz obitelji vitamina B otkriven kao posljednji. Poznat je i pod nazivom cijanokobalamin. Za tijelo je nenadomjestiv kod tvorbe crvenih krvnih stanica. U slučaju česte konzumacije alkohola taj se vitamin treba redovito dopunjavati jer je alkohol štetan za njegovu apsorpciju. 

 

Najpoznatiji vitamini topljivi u mastima

Vitamin E  pripada vitaminima topljivim u mastima. Poznat je i pod nazivom tokoferol. Tijelu ga moramo dodavati, jer nije sposobno stvoriti ga samostalno. Smatra se prirodnim antioksidansom koji je neophodan za zdravlje jer jača stijenke krvnih žila te ima povoljan učinak na stabilnost crvenih krvnih stanica. Nalazi se u mnogim namirnicama što djeluje kao prevencija od njegovog nedostatka. Poznat je uglavnom kao dodatak kozmetičkim pripravcima.

Vitamin D poznamo i pod nazivom kalciferol. Međutim, nalazi samo u nekoliko namirnica, no njegov najveći izvor su sunčeve UV zrake. Podržava apsorbiranje kalcija i magnezija u kostima. Podržava također liječenje upale zglobova i djeluje protiv osteoporoze.

 

Kompleksni vitamini i multivitamini

Kompleksni vitamini i multivitamini služe za jačanje imuniteta i održavanje ravnoteže u tijelu. Popunjavaju nutritivne jazove čiji nastanak je prouzročen zbog prekomjernog stresa ili tjelesnog opterećenja. Velika prednost multivitamina i kompleksnih vitamina jest u tome što sadrže točnu potrebnu dnevnu dozu više vitamina u isto vrijeme.


Vitamini za žene

Vitaminski kompleksi namijenjeni posebno za žene najčešće sadrže vitamine i minerale poput vitamina B9, C i E, beta karotena, magnezija, kalcija, željeza, vitamina D, K, cinka, joda i masne aminokiseline. Te tvari su potrebne u ženskom tijelu za održanje ili poboljšanje tjelesnog izgleda, ubrzanje izgaranja masnoća, a istodobno i jačanje imuniteta. Pri odabiru vitamina pogodnih za žene također je potrebno uzeti u obzir i razdoblje života u kojem se žena nalazi. Naprimjer za ženu u menopauzi su bitni drugačiji vitamini i minerali nego za trudnicu koja ne bi trebali zaboravljati na vitamin B12 ili B9.

Vitamini za muškarce

Muškarci često zanemaruju unos vitamina i minerala. Zato je i za njih stvoren poseban kompleks koji najčešće sadrži vitamin A,  D, E, B-kompleks, magnezij, kolin, biotin ili omega 3 masne kiseline. Često se posebno fokusiraju na povećanje rasta mišićne mase i plodnosti.

   

 

Minerali

Minerali čine oko 4% ljudske težine. To su anorganski nutrijenti koji su neophodni za zdravlje. Njihov nedostatak može prouzročiti anemiju, pretilost ili dijabetes. Minerali se dijele na dvije glavne grupe: makroelemente i mikroelemente.


Mineralni mikroelementi

Mikroelementi su elementi u tragovima koje tijelo treba u manjim količinama. Među njih ubrajamo:

Željezo (ferrum) jedan je od elemenata u tragovima koji su neophodni za tijelo. Njegova glavna zadaća jest osigurati prijenos kisika iz pluća u ostale dijelove tijela. Osigurava i podršku imunološkog sustava te igra važnu ulogu u procesu diobe stanica. Isto tako doprinosi pravilnoj izmjeni tvari koja je bitna za tvorbu energije. Prisutan je i prilikom stvaranja hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca.


Cink (zincium) je hranjiva tvar koja se nalazi u mišićima, kostima, koži, očima, gušterači, bubrezima i kod muškaraca u prostati. Cink održava imunološki sustav funkcionalnim, podržava zacjeljivanje rana i ožiljaka te pomaže i u liječenju akni i problema s kožom. Među glavne simptome njegovog nedostatka možemo uvrstiti teže zacjeljivanje rana, probleme s kožom, sklonost prehladi, pa čak i slabi vid u polumraku.


Selen (selenium) se kao antioksidans brine za to da ljudski organizam raste i razvija se. Bitan je za pravilno funkcioniranje štitnjače ili jetre, zdravu kožu, kosu i održavanje normalnog vida. Njegov nedostatak očituje se slabošću mišića, umorom, pogoršanjem imuniteta ili povećanom pojavom srčanih bolesti.


Jod (iodum) u organizmu se nalazi u količini od oko 20 do 50 mg, od čega je gotovo 25% u štitnjači. Jod je bitan za njezino ispravno funkcioniranje te je važan za proizvodnju tiroksina. Budući da se vrlo dobro apsorbira u ljudskom tijelu, ono može unijeti svih 100% joda. Kod njegovog nedostatka štitnjača raste i može nastati struma.


Bakar (cuprum) podržava pigmentaciju i poboljšava zgrušavanje krvi. Ojačava krvne žile, tetive, živce i kosti. Ima blagotvoran učinak na apsorpciju željeza i pomaže i kod tvorbe hemoglobina. Poznat je po antialergijskim učincima jer smanjuje razinu hestamina. Njegov nedostatak očituje se umorom ili gubitkom kose.


Mangan (manganum) uključen je u obradu kolesterola, aminokiselina, ugljikohidrata ili nekih vitamina kojima pomaže da se bolje apsorbiraju. Posebice je bitan za zdravi rast ii razvoj kostiju. Pozitivan učinak ima i na zube ili hrskavicu. Mangan se najčešće nalazi u morskim plodovima, orašastim plodovima ili sjemenkama.


Krom (chromium) koristi se za snižavanje kolesterola u tijelu, liječenje bipolarnog poremećaja, shizofrenije ili depresije.Koristi se također za povećanje energije ili za poboljšanje sportskih performansi.


Fluor (fluorum) potreban je za formiranje zubne cakline, zuba i kostiju. Fluor također pozitivno utječe na rast mišića, kože, kose ili vezivnog tkiva. Njegov glavni izvor je voda za piće, no može se naći i u mlijeku ili ribi.


Mineralni makroelementi

Mineralni makroelementi su elementi u tragovima koje je neophodno unositi u tijelo u većim količinama. Među njih se ubrajaju:

 

Magnezij (magnesium) doprinosi pravilnom funkcioniranju metabolizma, važan je za tvorbu energije te pomaže ublažavati umor. Istovremeno podržava stvaranje kontrakcija mišića te sudjeluje u mineralizaciji kosti. Štiti organizam od depresije i podržava pravilno funkcioniranje endokrinog sustava. Njegov nedostatak manifestira se posebno glavoboljama, migrenama i povišenim krvnim tlakom.


Kalcij (calcium) se ubraja među najvažnije minerale u tijelu, osnovni je sastojak zubi i kostiju. Ovaj mineral je neophodan za tvorbu stanica, prijenos mišićnih impulsa i zgrušavanje krvi.Dostatan unos kalcija moraju si osigurati osobito osobe koje pate od intolerancije na laktozu i vegani.


Natrij (natrium) omogućuje prijenos živčanih impulsa i regulira podražljivost mišića. Neutralizira probavljene tvari u tankom crijevu i pomaže u stvaranju klorovodične kiseline (HCl) u sluznici želuca. Natrij je slobodno dostupan, naprimjer u kuhinjskoj soli.


Kalij (kalium) čini do 86% stanica u tijelu. Važan je za biokemijske procese te je njegovu potrošnju potrebno povećati uglavnom kod gubitka tekućina.


Prikaži više

Stavke 1-30 od 89

Page
na stranicu
Set Ascending Direction
Kategorija
 • Multivitamin (25)
 • Vitamin A (4)
 • B vitamini (18)
 • Vitamin C (16)
 • Vitamin D (19)
 • Vitamin E (4)
 • Ostali vitamini (4)
Proizvođač
 1. GymBeam (42)
 2. NOW Foods (13)
 3. OstroVit (8)
 4. The Protein Works (3)
 5. Universal Nutrition (3)
 6. ActivLab (3)
 7. VanaVita (3)
 8. Optimum Nutrition (2)
 9. PRO!BRANDS (2)
 10. Swanson (2)
 11. Ölmühle Solling (1)
 12. Purasana (1)
 13. GYMQUEEN (1)
 14. Amix (1)
 15. Reflex Nutrition (1)
 16. Goldfield (1)
 17. BeastPink (1)
 18. Bodylab24 (1)
Aroma
 1. bez okusa (19)
 2. naranča (9)
 3. zelena jabuka (3)
 4. mango - marakuja (3)
 5. marelica (1)
 6. šumsko voće (1)
 7. limun (1)
 8. limun - limeta (1)
 9. orange lemon cherry (1)
 10. jagoda (1)
 11. matcha (1)
 12. aronia (1)
Pakiranje (g)
 1. 250 g (1)
 2. 312 g (1)
 3. 342 g (1)
 4. 360 g (1)
 5. 390 g (1)
 6. 500 g (1)
 7. 227 g (1)
 8. 12 g (1)
Pakiranje (ml)
 1. 100 ml (1)
 2. 30 ml (1)
 3. 59 ml (1)
Tablete
 1. 90 tab (14)
 2. 120 tab (9)
 3. 20 tab (5)
 4. 60 tab (4)
 5. 30 tab (3)
 6. 30 pkgs (2)
 7. 180 tab (2)
 8. 44 pkgs (1)
 9. 100 tab (1)
 10. 200 tab (1)
 11. 240 tab (1)
Available for SDD
 1. Yes (3)
Kapsule
 1. 60 kaps. (16)
 2. 120 kaps. (12)
 3. 90 kaps. (7)
 4. 100 kaps. (6)
 5. 240 kaps. (2)
 6. 250 kaps. (2)
 7. 360 kaps. (1)
Forma
 1. kapsule (42)
 2. tablete (29)
 3. u prahu (6)
 4. šumeće tablete (5)
 5. tablete za žvakanje (4)
 6. tekući (3)
Mješavina
 1. mješavina (53)
 2. čist oblik (36)
Etikete proizvoda
 1. Vegan (48)
 2. New (6)
 3. BIO (4)
 4. RO GREAT DEAL (2)
 5. Great Price (1)
 6. UA / RU GREAT DEAL (1)
 7. BA GREAT DEAL (1)
 8. GR GREAT DEAL (1)
 9. PL GREAT DEAL (1)
 10. SI GREAT DEAL (1)
 11. HU GREAT DEAL (1)
 12. HR GREAT DEAL (1)
 13. CZ GREAT DEAL (1)
 14. SK GREAT DEAL (1)
 15. BG GREAT PRICE (1)
 16. RO GREAT PRICE (1)
 17. RS GREAT DEAL (1)
Cijena
Filtriraj po
Vegetarijanski (63)
Veganski (48)
Bez glutena (85)
Bez laktoze (83)
BIO (4)
Bez GMO (71)
Bez vještačkih zaslađivača (61)
Bez plastičnog pakovanja (4)
Bez aspartama (87)
 1. Multivitamin Vitality complex - GymBeam
  Multivitamin Vitality complex - GymBeam
  94%
  94% (224)
  18,90KM
 2. D-Biotin - GymBeam
  D-Biotin (vitamin B7) - GymBeam
  100%
  100% (6)
  10,90KM
 3. Vitamin C + Cink - GymBeam
  Vitamin C + Cink - GymBeam
  100%
  100% (10)
  13,50KM
 4. Opti-Men - Optimum Nutrition
  Opti-Men - Optimum Nutrition
  95%
  95% (25)
  47,00KM
 5. Vitamin D3 2000 IU - GymBeam
  Vitamin D3 2000 IU - GymBeam
  97%
  97% (100)
  10,90KM
 6. Pantotenska kiselina 500 mg - NOW Foods
  Pantotenska kiselina 500 mg - NOW Foods
  100%
  100% (1)
  20,50KM
 7. Essentials VitaPack – GymBeam
  Essentials VitaPack – GymBeam
  100%
  100% (7)
  37,90KM
 8. B-kompleks Vitamini Forte
  B-kompleks Vitamini Forte - GymBeam
  100%
  100% (16)
  12,50KM
 9. Liposomal Vitamin C - GymBeam
  Liposomal Vitamin C - GymBeam
  100%
  100% (4)
  33,90KM
 10. ZMB6 - GymBeam
  ZMB6 - GymBeam
  90%
  90% (54)
  16,50KM
 11. 24/7 Super Multivitamin - The Protein Works
 12. Multivitamin Vita Pink - BeastPink
  Multivitamin Vita Pink - BeastPink
  99%
  99% (92)
  24,00KM
 13. Vitamin D3+K1+K2 - GymBeam
  Vitamin D3+K1+K2 - GymBeam
  95%
  95% (40)
  18,90KM
 14. Vitamin C 500 g - GymBeam
  Vitamin C Powder - GymBeam
  97%
  97% (50)
  8,90KM
 15. Vitamin C 1000 mg - GymBeam
  Vitamin C 1000 mg - GymBeam
  95%
  95% (97)
  8,00KM
 16. Inozitol - GymBeam
  Inozitol (Vitamin B8) - GymBeam
  100%
  100% (2)
  16,00KM
 17. Vitamin D3 & K2 - NOW Foods
 18. Vit&Min FORTE 90 tabl - OstroVit
  Vit&Min FORTE 90 tabl - OstroVit
  77%
  77% (8)
  16,00KM
 19. Vitamín D-3 1000 IU - NOW Foods
  Vitamin D-3 1000 IU - NOW Foods
  90%
  90% (2)
  19,00KM
 20. Multivitamin Yummies - GymBeam
  Multivitamin Yummies - GymBeam
  100%
  100% (103)
  14,00KM
 21. Vitamin C 1000 mg - NOW Foods
  Vitamin C 1000 mg - NOW Foods
  100%
  100% (4)
  14,00KM
 22. Vitamin C 90 tab - OstroVit
  Vitamin C - OstroVit
  70%
  70% (10)
  4,50KM
 23. Animal Pak - Universal Nutrition
  Animal Pak - Universal Nutrition
  97%
  97% (43)
  61,29KM
 24. ZMA - ActivLab
  ZMA - ActivLab
  95%
  95% (5)
  26,90KM
 25. Beta karoten - GymBeam
  Beta karoten - GymBeam
  98%
  98% (32)
  9,00KM
 26. Immunity Support Package - GymBeam
  Immunity Support Package - GymBeam
  100%
  100% (7)
  105,50KM
 27. Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  Vitamin D3+K1+K2 Forte - GymBeam
  100%
  100% (26)
  28,50KM
 28. Vitamin C 500 mg - GymBeam
  Vitamin C 500 mg - GymBeam
  100%
  100% (8)
  12,00KM
 29. Vitamin D-3 400IU - Swanson
 30. Vitamin B Kompleks 90 tab - OstroVit

Stavke 1-30 od 89