Ulja

Ulja odlična su alternativa za osiguravanje doze masti koje ljudski organizam treba da bi zdravo funkcionirao. Kategorija uključuje ulja dobivena iz biljaka ili njihovih sjemenki. Kvaliteta i svojstva svakog ulja zavise od toga je li hladno ili toplo prešano, kao i od toga koliko puta se prešanje ponovilo. Sva biljna ulja sadrže vitamine, minerale, ali i nezasićene i polinezasićene masne kiseline koje povoljno djeluju na razinu kolesterola i pomažu kod prevencije nastanka kardiovaskularnih bolesti.

 Prikaži više

Naravno, ulja se razlikuju po sastavu i sadržaju tvari.

  • Maslinovo ulje je jedno od najčešće korištenih ulja. Lako je probavljivo i ima pozitivan utjecaj na probavu i metabolizam, smanjuje kiselost organizma i djeluje protuupalno.
  • Suncokretovo ulje je najčešće korišteno ulje koje sadrži veći postotak linolne kiseline koja povoljno djeluje na kolesterol. Od svih ulja sadrži najmanju količinu štetnog kolesterola. Ističe se neutralnim okusom i dugim rokom trajanja.
  • Ulje uljane repice hladno prešano ima slična svojstva kao češće korišteno maslinovo ulje.
  • Ulje avokada se proizvodi od pulpe avokada. Povoljno utječe na razinu kolesterola u krvi, krvni pritisak i djeluje protutumorski.
  • Ulje kikirikija ima blag okus oraha i najčešće se koristi za pripremu azijskih jela i specijaliteta.
  • Ulje konoplje se zahvaljujući svom okusu stavlja u salate i kao začin gotovim jelima. Jača imunitet, sadrži protuupalne sastojke i antioksidanse.
  • Bademovo ulje se najčešće koristi za pripremu salata, dresinga i za ublažavanje gotovih jela.
  • Ulje maka je pogodno za hladna jela, i kao što pretpostavljate, djeluje umirujuće. Njegov visok sadržaj kalcija je važan u prevenciji osteoporoze.
  • Sezamovo ulje djeluje umirujuće na kožu, pozitivno utječe na probavu, štiti i stimulira živčani sustav, poboljšava pamćenje i djeluje antidepresivno.
  • Laneno ulje smanjuje rizik od infarkta i ostalih kardiovaskularnih bolesti. Ima visok sadržaj lignana, djeluje protuupalno i protutumorski. Nije pogodno za toplinsku korekciju.
  • Sojino ulje je pogodno za kuhanje, ne za prženje. Ne sadrži ugljikohidrate, pa bi ga najviše trebali koristiti dijabetičari. Zahvaljujući visokom sadržaju lecitina se koristi za pečenje bez korištenja jaja.
  • Bučino ulje štiti srce i krvne žile, pomaže kod problema sa prostatom, djeluje protiv pucanja noktiju i gubitka kose.
  • Rižino ulje ne zagorijeva. Pogodno je za pečenje i roštiljanje, često se koristi i u azijskoj kuhinji. Sadrži mnogo antioksidansa.
  • Kokosovo ulje daje organizmu brzu energiju, stimulira imunitet. Koristi se za pripremu hladnih i toplih jela.
 Prikaži manje
Ne možemo naći nijedan proizvod koji odgovara ovom pretraživanju.